čtvrtek 7. ledna 2016

Oblékni si svůj diář

Novým hitem ve scrapbookovém světě je zdobení diářů. Řekla jsem si proč to nezkusit. Přestože mi z krásných diářů přecházel zrak a nevěděla bych si vybrat. Zvolila jsem pro začátek úspornější variantu a pokud mě to chytne, napíšu si Ježíškovi :o)
Ve spodním šupleti jsem vyštrachala svůj starý diář, který má také kroužkovou vazbu, takže do něj mohu cokoliv přidat. Jenže jeho černá barva je sice elegantní, ale smutná. Rozhodla jsem se, že jej obleču do nového kabátku. Ve svých zásobách jsem měla pár kousků barevné koženky, jen tak pro strýčka příhodu a teď na ně konečně přišla řada. Jak obléct svůj starý a nudný diář do nového kabátku vám ukážu v následujícím návodu. 




Co budete potřebovat: 
starý diář
koženku
šicí stroj
nůžky
stužku (na dozdobení, není nutné)
horkovzdušnou pistoli
prášek na horké embossování
embossovací medium
libovolné razítko



Postup:
Podle diáře si naměřte koženku, tak aby na vrchní a spodní straně přesahovala cca 4mm 


Ohneme okraj v šířce 2cm, tím nám vznikne záložka na obal, kterou na obou stranách prošijeme cca 3mm od okraje. Protože můj starý diář má uvnitř kapsy, které jsem chtěla zachovat, nedělala jsem přehyb větší. Pokud žádnou kapsu nemáte udělejte si záložky větší cca 7cm a tím si kapsu vytvoříte :o)

                           
Okraj převrátíme a nasuneme na diář.


Odměříme si druhou záložku a postup zopakujeme. Je důležité odměřovat v zavřeném stavu. Nebojte se malinko přitáhnout, koženka je pružná a když se mírně napne, bude vypadat lépe.


Poté co odšijeme záložky je dobré zahnout  v šířce cca 3-4mm horní a dolní okraj obalu, aby se nám krásně dorovnal. Použila jsem entlovací steh, je pružný a také dekorační.


Na hřbet obalu jsem si našila puntíkovanou stužku pro dozdobení obalu. 


Opět převrátíme  a navlečeme na diář. V místě pásku na zapínání je potřeba naznačit a prostřihnout otvor. Já jsem vyšila knoflíkovou dírku, ale protože koženka má tu vlastnost, že se nepáře, není nezbytně nutné otvor obšívat.


V místě patentku vystřihneme díru, opět střihejte o něco menší, krásně se vám pak zatáhne koženka pod patentek.

 


Na závěr si  můžete pomocí horkého embossování diář dozdobit ve vlastním stylu.

 
 
 

Šití mě na tolik bavilo, že jsem si vytvořila ještě jeden obal a tak si mohu svůj diář převlékat podle nálady.

 

Snad se i Vám podaří si obléknout diář dle svých představ :o)

Pěkný den 
Lucis

1 komentář:

  1. No pááni :) co te vsechno nenapadne :) super, uz se tesim az to uvidim na zivo :)

    OdpovědětVymazat