pátek 15. prosince 2017

Hvězdičky jako z břízy

Vánoce se kvapem blíží a protože vždycky rozdávám známým ručně dělaná přání, bylo na čase už začít. Za každou cenu jsem chtěla přání s hvězdičkou z břízy.

Tentokrát jsem si netradičně našla inspiraci na pinterestu, kde taky jinde, že :o)


<3 <3 <3 SdN star card Magical Scrapworld: Merry Christmas houten ster

Základem obou těchto přání je už zmíněná hvězdička z břízy. Říkáte si žádný problém, v dnešní době, se dá  před Vánoci koupit téměř v každém květinářství. To máte sice pravdu, ale 50 Ks by se mi shánělo asi obtížně. Navíc jsem měla pocit, že by bylo přání velmi těžké. Rozhodla jsem se tedy pro vlastní výrobu těchto hvězdiček, které budou vypadat jako z břízy. No vlastně takový mixed media počin, ale myslím, že ho zvládne každý. 

Budete potřebovat: krémový papír (dá se říct, že je to odstín okru)
hnědou temperu
bílý balakryl
krakelovací lak (udělá efekt popraskané břízové kůry)
štetec
lepidlo (staí klidně tuhé v tyčince)
zbytky starých novin nebo papírů s textem
šablonu hvězdy (vy co máte bigshot máte vyhráno, ostatní budou muset stříhat ručně, ale dá se to zvládnout naprosto v pohodě)
tužku, nůžky 

A teď už jdeme na věc. Na papír si téměř suchým štětcem naneseme čárance hnědé barvy. Stačí decentně, čí víc jí bude tím víc bude poté prosvítat v prasklinách.


Protože jsem pracovala opravdu suchým štětcem není ani potřeba dlouho čekat na uschnutí barvy a můžeme se pustit do druhého kroku. Natrháme si proužky novin, já měla doma stránky ze staré rozpadlé knížky. Tyto proužky nalepíme tuhým lepidlem sem tam na papír.


Teď je čas na ten nejdůležitější krok. Celý papír místo vedle místa je potřeba přetřít krakelovacím lakem. Poté musíme lak nechat dostatečně zaschnout. V návodu píšou natírat jedním směrem a pokud možno se moc nevracet. Směr jsem dodržela, ale pokud jsem měla na některém místě laku víc, roztírala jsem tak dlouho až jsem to měla rovnoměrné.


Po dokonalém zaschnutí jsem začala opět jedním směrem nanášet balakryl. štětec jsem předtím nevymývala, takže mi na bílé zůstávaly i hnědé šmouhy. Víc to ještě dotvořilo dojem kůry. Opět je potřeba nechat dokonale zaschnout, je možné, že by se dala použit k vysušení embosovací pistole, ale já nemám zkusenost, co by to udělalo s tím lakem, takže jsem tomu nechala volný průběh. 


Už po chvilce jde vidět, jak se na vrstvě bílé barvy začnou objevovat trhlinky, některé drobnější, některé výraznější.



A teď už jen obkreslit a vystřihat hvězdičky. Mně se jich na jeden papír A4 při extra úsporném obkreslování vlezlo 12-13 podle toho jak jsem se natáčela. Moje hvězdy mají velikost 7cm.


A je vystříháno :o) Pro mě poměrně relaxační činnost, navíc do papíru se střihalo tak nějak jinak, vrstva laku a barvy způsobila, že byl papír sice pevný, ale zároveň měkký, jako by člověk stříhal  spíš pevnější látku než papír.




Teď už mi zbývá jen nachystat si podklady a vše dát dohromady. Výsledek Vám zde ukážu později.

Hezký předvánoční čas přeje




2 komentáře: