čtvrtek 5. května 2016

Akvarelový portrét

V měsíci dubnu vyhlásilo Prettypapers na svém blogu challenge na téma: Vodovková mánie. Zadání znělo: vytvořte projekt, ve kterém budou hrát hlavní roli vodovky (nebo jiné barvy na bázi vody, tedy i distress inkousty), vodovková část musí tvořit minimálně 50 % projektu anebo být jeho jasnou dominantou (vybarvené razítko krčící se v rohu přáníčka se nepočítá, my chceme víc :-D) 

Moc mě to potěšilo, už dlouho se mi hlavou honil nápad vytvořit Šimonkovi portrét akvarelovými pastelkami. Takže dubnové téma se mi hodilo tzv. do krámu a já se konečně rozhoupala a dala se do tvoření. Nemyslete si, že jsem tak dobrá malířka, abych to zvládla bez jakékoliv pomoci. Absolvovala jsem ovšem kdysi kurz kresba pravou hemisférou a tam jsem se naučila plno fíglů, jak si pomoct při tvoření portrétu, tak aby podobnost byla co nejpřesnější. 


Prozradím Vám tedy svůj postup a třeba zjistíte, že to zvládnete také :o) Nejprve jsem si vybrala fotku podle, které jsem chtěla pracovat. Upravila jsem si ji v online programu http://www.picturetopeople.org/photo_sketch/realistic_colorful_drawing_photo_effect.html

Na stránce sjedete až dolů, kde se Vám objeví tabulka, jednotlivé hodnoty jsem nepřenastavovala, pouze jsem klikla na tlačítko Vybrat soubor



Vyskočí na Vás tabulka, ve které si najdete fotku, kterou chcete upravit a vložíme ji do programu pomocí tlačítka otevřít. Název mé fotky, kterou jsem vkládala je akvarel 2.



Předposledním krokem je ověření si toho, že jste fotku opravdu vložili a poté kliknete na tlačítko View Effect Result.

No a teď už jen pár vteřin počkáte než se Vám fotka přetransformuje o čemž Vás informuje tato tabulka a za malý okamžik se Vám ukáže výsledek.

Nejsem sice angličtinář, ale za pomocí google překladače jsem si zjistila, že tabulka informuje o tom, že fotka je odesílána k přetvoření a tato operace může trvati několik minut, takže prosím vyčkejte. Pokud bude operace trvat příliš dlouho můžete stisknout tlačítko F5 a operaci zoopakovat :o)

Poté se Vám zobrazí náhled, který si můžete uložit, tak že kliknete na obrázek pravým tlačítkem myši a poté si v tabulce vyberete položku uložit obrázek jako...



Pokud ovšem chcete obrázek rovnou uložit zmáčknete v předchozím kroku v tabulce tlačítko Download result. Přetvořený obrázek se Vám rovnou uloží do složky stažené soubory.

Pro porovnání přikládám obě fotky vedle sebe.


S upravenou fotkou jsem dál pracovala. Vložila jsem si ji do textového editoru (Microsoft Word) , převrátila zrcadlově a vytiskla ji na černobílé inkoustové tiskárně. Poté jsem si na ní tužkou zvýraznila jednotlivé barevné plochy (hlavně v obličeji) a základní linie.


Tuto stránku jsem si položila na papír lícem na líc  na místo, kde jsem chtěla mít otisk a z rubové strany jsem ji dokonale začmárala tužkou. Je dobré si přichytit washi páskou, aby se stránka nepohnula. 


V zápalu tvoření jsem ovšem některé kroky zapomněla odfotit, takže jsem je vytvářela a fotila znovu, proto je přenesený otisk jen ledabylý, když si dáte práci bude to dokonalé :o)))



Tímto způsobem jsem si vytvořila jakousi omalovánku, kterou jsem poté za pomoci akvarelových pastelek, vodního štětce a barevné předlohy v PC vybarvila. Výhodu je, že jednotlivé plochy, které jsou naznačeny jako mocné jdou krásně odmazat tužkou :o) nebo přebarvit, pokud je barva dost tmavá :o)


Výslednou stránku jsem posílala do již zmíněné výzvy na blog Pretty Papers. Pár hlasů jsem v hlasování získala i s pěknými komentáři, za které všem moc děkuji, ovšem na vítězství to nestačilo. Tak snad příště. Téma na měsíc květen jsou proužky, tak uvidím co vymyslím.


Snad se pokusíte vytvořit si svůj vlastní portrét. Pokud by bylo cokoliv nejasné nebojte se prostřednictvím komentářů zeptat. Ráda odpovím na každý Váš dotaz.

Hezký slunečný den

2 komentáře:

  1. Luci, tohle je opravdu zdařilá práce!! úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,od tebe mě pochvala obzvlášť těší.

      Vymazat