úterý 31. května 2016

quiet book I.

Miluju výzvy a proto jsem nemohla odmítnout, když mi moje kamarádka jednu takovou výzvu dala. Chtěla pro svou dceru vytvořit quiet book. Řekla jsem si proč ne, to zvládnu, zasedla jsem k pinterestu a začala sbírat inspiraci. V hlavě a později i na papíře se mi začal tvořit obrázek toho, jak bude samotná knížka vypadat. Jen se mi moc nelíbilo, že valná většina knížek byla z filcu, nějak to ve mě nebudilo moc důvěry. Rozhodla jsem se, že budu šít z plátna a že se s tím nějak poperu, aby mi to šlo pěkně od ruky a zároveň jsem nic neošidila na kvalitě. Všechno to odstartovalo, když jsem se jí pochlubila látkovou knížečkou pro mého tenkrát ještě malého synka, můžete nahlédnout zde. Knížka měla rozvíjet nejen jemnou motoriku, ale sloužit i k procvičení běžných činností a znalostí jako je zapínání knoflíků, zipů, patentků, zavazování tkaniček, poznávání barev a tvarů aj. Vše samozřejmě hravou formou, tak aby mělo dítko pocit, že si hraje, ale přitom se učilo.


Rozhodla jsem se, že pro tříletou ručičku bude ideální velikost knížky A5 tj. malý sešit. Rozměr je tak akorát, aby se na něj vešlo vše podstatné a nebylo to moc malé, takže i šití s tímto formátem bylo moc příjemné. Celá knížka je opatřena zapínáním na cvoček a ušima pro snadné přenášení. Jak už jsme se zmiňovala prvně, všechno jsem se snažila šít z barevného plátna a na vycpání jsem používala vatelín. K dozdobení jednotlivých úkolů jsem potřebovala zip, barevné plastové patentky, suché zipy, korálky, háčky, tkaničky, knoflíky různých tvarů i velikostí, zapínání na řemínek. No a teď už dost řečí a pojďte se mrknout na jednotlivé stránečky :o)

Beruška a květiny


beruška je kulatá kapsa, která se zapíná na zip, jednotlivé tečky se do ní mohou schovat, slouží k procvičení rozepínání a zapínání zipu, plastových patentků je možno klidně i počítat tečky. U květin se trénuje manipulace s knoflíky.

Tvary a pejsek


Jednotlivé tvary se připínají pomocí suché zipu, mohou se na nich procvičovat také rozpoznávání barev. Pejsek má rozepínací obojek, leze na něm trénovat zapínání hodinek nebo pásků.

Pračka a velké prádlo


Pračka opět simuluje kapsu tentokrát se zapínáním na suchý zip, je možné do ní vkládat ponožky nebo oblečení od panenky z následující strany. Oprané ponožky se poté věší na prádelní šňůry kromě přiřazování správné barevnosti musí dítko rozlišit ještě pravou a levou ponožku. Suché ponožky poté ukládá dítko do koše na prádlo. Kromě vlastní manipulace si dítko krásně uvědomí i proces  praní prádla :o)

Pokojíček s šatní skříní



Skříň se otvírá na knoflík, uvnitř skříně je na ramínkách ze suchých zipů a kovových háčků zavěšeno oblečení pro panenku, která leží v posteli. Panenku lze vytáhnout jen tak nebo peřinu odklopit rozepnutím postranních knoflíčků. Přikládám tedy fotky otevřené skříně a jednotlivých modelů :o)



Bota a hlava


Na botě jdou krásně zavazovat tkaničky. Hlava je uzpůsobena k vytváření nejrůznějších účesů.

Počitadlo a puzzle


Počitadlo je vyrobeno z různých knoflíčků a korálků v počtu od 1 do 10, jednotlivá číslice se přiřazují pomocí suchého zipu vedle počitadla. Puzzle je jednoduchý obrázek rozdělený na 4 části, správným složením vznikne obraz.

Na zadní straně je kapsa do které je možno uložit jednotlivé části z knížky nebo cokoliv jiného.


Protože knížka je interaktivní lépe asi doceníte její funkčnost na videu.




Vzhledem k tomu, že jsem s knížkou sklidila velký úspěch netrvalo dlouho a tvořila jsem další, tentokrát pro neteř mé snachy. Většina stránek se opakovala, ale protože ráda tvořím originály, tak jsem některé úkoly zaměnila. Přikládám tedy obrázky pro další inspiraci.

Tkaničky

Provlékání


U šnečka si jde procvičit hned dvě dovednosti. První je provlékání tkaničky jednotlivými poutky. Druhé je posouvání kuličky závity šneka na ulitě.  

Zvířátka


Zvířátka jsou moc super, složením uší a hlavy vzniknou 4 zvířátka, pes, kočka, myš a zajíc. Bohužel nemám lepší fotku z knížky, tak přikládám foto z didaktické kostky mého synka, ale o tom zase někdy příště :o)


Snad se Vám knížka líbila. Pokud ano, už teď Vám mohu prozradit, že se můžete těšit na další, tentokrát pro chlapečka, jakmile budu mít hotovo, určitě se Vám pochlubím :o)

Hezký den

5 komentářů:

  1. Ano ano tyto knizky jsou naprosto uzasne :)) i ja jsem se s nema vyhrala :))))

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní! Obdivuji tvou trpělivost. Kdysi jsem si říkala, že bych takovou ušila, ale papír mě pohltil natolik, že vím, že tohle už fakt nedám. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektní! Obdivuji tvou trpělivost. Kdysi jsem si říkala, že bych takovou ušila, ale papír mě pohltil natolik, že vím, že tohle už fakt nedám. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já jsem byla nejprve pohlcena látkami a jehlou a teprve až potom mě pohltil papír, takže se na střídačku věnuji oběma koníčkům, i když přiznávám, že papíru častěji :o)

      Vymazat
  4. Anonymní10:09

    Zdravím Vás Lucko! Knížky jsou nádherné a moc se mi líbí, že je máte z plátna. Mně se totiž filc taky tolik nelíbí, i když už ho mám nakoupený a chci se do své první knížky pustit. Děkuji za inspiraci. Alena D.

    OdpovědětVymazat