středa 3. února 2016

domácí výroba razítek

Pro dnešek jsem si pro Vás přichystala přehlídku mnou doma vyrobených razítek. Většinou se k výrobě razítka uchýlím v době, kdy jej nutně potřebuju pro nějaký svůj projekt. Nejraději mám razítka vyřezávaná z gumy. Návodů jak na to najdete na internetu plno. Takže jen malý náhled, jak postupuji já.

1. budete potřebovat gumu, tužku nebo propisku, nožík nebo rydla

2.na gumu si nakreslíte obrázek, nezapomeňte, že jeho otisk bude zrcadlový :o)


3. všechno kromě vámi předkreslených linek odřežte nebo za pomocí rydla odrýpejte pryč, jde to snadno


4. vyzkoušejte otisk, nedostatky, které se objeví odstraňte


5. můžete tisknout :o) k tisku používám běžné razítkové polštářky



další ukázky razítek z gumy:



Další typ razítek, které si vyrábím doma, jsou razítka z moosgummi (mechová guma), většinou je používám spíš pro tisk na textil, ale jde to i do scrapbookých  projektů. Podrobný návod na výrobu najdete na: http://wp.brydova.cz/2010/04/22/presna-razitka-samodomo/
malá ukázka z mého instagramového alba:



Poslední verze razítek je z polystyrenového tácku. V tomto případě mám pro Vás i jednoduchý fotonávod.  Maličký úvod než se pustíme k výrobě. Tácky jsou sice levné a snadno dostupné, ale razítka jsou spíše jednorázovou záležitostí. Při jejich výrobě musíte dávat pozor na jakékoliv nechtěné rýhy či otlaky, všechno pak jde na razítku vidět.

Co budeme potřebovat:

polystyrenový tácek (třeba ten, který Vám zůstane po nákupu předkrájené uzeniny v supermarketu, nebo víko z krabičky od oběda)
propisku, řezák, nůžky, cling pěnu k upevnění razítka na bloček

1. na polystyren si nakreslíme razítko, můžeme využít předlohy, kterou protlačíme na polystyren




2. podle obrysu vyřežeme, raději pečlivě, každá nepřesnost bude hodně vidět a když budete hodně šikovní, můžete použít obojí. Další způsob je, že můžete do polystyrenu kreslit propiskou a tím si vytvořit detaily na razítku


3. nalepíme na cling pěnu a můžeme tisknout




Vyzkoušíte to? A jaké razítka si vyrábíte vy? Můžete se pochlubit v komentářích a pokud někdo touží po velikonočním přání. Napište mi Váš email a můžeme se domluvit :o)
Hezký den 

1 komentář:

  1. skvělé, super nápady :-), já si dělám razítka ze starého lina, ale není tak hladké jako guma.

    OdpovědětVymazat